Maak kennis met de kwartiermaker van de ontmoetingsruimte in RijswijkBuitenDelen

Ewout (64 jaar) woont zelf in Oud-Rijswijk, maar zal de komende tijd veel te zien zijn in RijswijkBuiten. Vanaf december 2022 is hij gestart als kwartiermaker voor de ontmoetingsruimte die Stichting RijswijkBuitengewoon samen met Rijswijk Wonen, Gemeente Rijswijk en Programmabureau RijswijkBuiten realiseert. 

Met wie hebben we het genoegen?

“Ik ben Ewout Dönszelmann. Van origine ben ik chemicus technoloog. Lange tijd heb ik op milieubeleid gewerkt voor de overheid. Daarnaast ben ik buurtbemiddelaar geworden en langzaamaan het sociaal domein ingerold. Nu werk ik veel voor Welzijn Rijswijk, waarbij verbinding maken tussen bewoners de kern van mijn werk is. Daarnaast ben ik actief op verschillende bestuursfuncties van buurtorganisaties, zoals buurthuis Ottoburg en de Weggeefwinkel in Rijswijk. De rode draad in mijn werk is altijd geweest om verbinding te laten ontstaan tussen mensen.” 

Je gaat bij Stichting RijswijkBuitengewoon aan de slag als kwartiermaker. Wat houdt die functie in?

“De term ‘kwartiermaker’ komt uit het leger. Kwartiermaken betekent mensen ergens kunnen laten verblijven of laten zijn. Dat is precies wat ik voor RijswijkBuiten ga doen met de ontmoetingsruimte. De komende maanden ga ik voorbereiden wat na de opening gebeurt. 

Mijn taak is om te zorgen dat er programmering komt voor de ontmoetingsruimte. Daarbij hoort ook het toekomstige beheer. Ik zorg dat er spelregels zijn en afspraken gemaakt worden. Heel simpel gezegd: wie heeft de sleutel, hoe plan je activiteiten en hoe zorg je dat het opgeruimd is voor de volgende gasten. 

Het doel dat ik voor ogen heb, is dat er vanaf juni 2023 gebruik gemaakt kan worden van de ontmoetingsruimte. Met een programma én voldoende activiteiten.”

Wat is volgens jou het belang een ontmoetingsruimte in RijswijkBuiten?

“In de wijk komen verschillende groepen mensen te wonen met en zonder beperking, zoals Our House en Stichting De Blauwe Parel. Maar ook ouderen onder de zorg van Cardia. 

Het is belangrijk om een plek te hebben in een wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo versterk je de verbinding tussen bewoners en verminder je eenzaamheid. 

In veel nieuwbouwwijken ontbreekt zo’n ruimte. RijswijkBuiten is al een aantal jaar aan het groeien. Dit is daarom een mooi moment om een ontmoetingsruimte te realiseren voor de huidige en nieuwe bewoners. 

Niet alle, maar veel wijken in Rijswijk hebben zo’n ontmoetingsruimte. Je ziet dat daar veel meer verbinding is tussen buurtbewoners dan in wijken waar het niet is. Een mooi voorbeeld is het oude kantoorgebouw van Rijswijk Wonen. Daar is nu studio welzijn gevestigd. Zij hebben de bewoners van de muziekbuurt gevraagd wat zij daar willen zien en stellen de ruimte beschikbaar. Het resultaat is een heleboel leuke initiatieven vanuit de bewoners, zoals Koffie met Shane, Dol op Wol en Vrouwen in Beweging.”

Wat zou je willen zeggen tegen de bewoners van RijswijkBuiten?

“Ik ga komende maanden de wijk in om met mensen te praten en ideeën op te halen. Ik hoor graag wat mensen willen doen. Dus kom met goede ideeën. Het maakt niet uit wat. Bedenk wat je wil en wat je nodig hebt. Dan kunnen we samen nadenken over de invulling ervan in de ontmoetingsruimte.”

Hoe kunnen de bewoners van RijswijkBuiten met jou in contact komen?

“Per mail ben ik bereikbaar op kwartiermaker@rijswijkbuitengewoon.nl. Daarnaast zal ik de komende maanden bijeenkomsten organiseren in de wijk. Houd daarvoor goed de kanalen van Stichting RijswijkBuitengewoon in gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.” 

Secured By miniOrange