De Buitenkamer – Ontmoetingsruimte in de wijk

Delen

Openingstijden van De Buitenkamer

Vanaf 23 juni 2024 gelden de volgende openingstijden:

MaandagWisselendAfhankelijk van activiteiten
DinsdagWisselendAfhankelijk van activiteiten
WoensdagWisselendAfhankelijk van activiteiten
DonderdagWisselendAfhankelijk van activiteiten
Vrijdag10.00 – 12.00 uur
20.00 – 23.30 uur
Buren Ontmoeten Buren (Vrije inloop)
Bordspelavond
ZaterdagGesloten
ZondagGesloten

Over De Buitenkamer

Doel: Het realiseren van een centrale locatie in de wijk met werk- en vergaderplekken van vrijwilligers, stagiaires, mensen met en zonder beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. De huiskamer dient ook als ontmoetingsplek en om wijkactiviteiten in onder te brengen, gericht op het bevorderen van contacten tussen buurtgenoten.

Tijdlijn realisatie van De Buitenkamer

Update 27 oktober 2023:

De Buitenkamer is officieel geopend!

Update 12 oktober 2023:
Hierbij een collage van de situatie voor en na de verbouwing:

Update 21 september 2023:
Afgelopen 2 weken is er hard gewerkt in de Buitenkamer. De wandbekleding, vloer en raambekleding is aangelegd, de keuken en barbladen gemonteerd. Op 22 en 23 september, burendag, wordt de ruimte verder ingericht, schoongemaakt en voorzien van meubilair en accessoires. Hierbij alvast de eerste beelden van de Buitenkamer ‘in wording’ .

Update 12 september 2023:

De nieuwe naam voor de ontmoetingsruimte is bekend: De Buitenkamer. Deze naam past bij de beoogde sfeer van een huiskamer, past bij RijswijkBuiten en geeft aan dat je ervoor uit je huis moet komen

Update 28 augustus:
De sleuteloverdracht van de ontmoetingsruimte
Vanaf nu gaat de afbouw en inrichtingsfase starten. De komende 4 weken gaat de wand, raam en vloerbekleding en keuken aangelegd worden. Op 22 en 23 september (BURENDAG) gaat de ruimte ingericht en gemeubileerd worden.

Maar er is meer goed nieuws:
📌 Sociaal ondernemer Monique Schipper gaat vanaf 1 november onder de naam ‘Bij Ons’ maandag, dinsdag, donderdag’ met 5 kanjers koffie en lunch verzorgen in de ontmoetingsruimte!
📌De eerste 6 nieuwe vrijwilligers gaan vanaf 1/2 oktober samen de vrijdagochtend-openstelling organiseren. Wijkbewoners zijn dan tussen 9 en 12 welkom voor een kop koffie met iets lekkers
📌In oktober en november organiseren wij 2 buurttafels waar 30 buurtbewoners kunnen aanschuiven voor een heerlijk diner
📌De ruimte gaat ook gebruikt worden door de bewoners van de Blauwe Parel voor groepsactiviteiten
📌 Het klusteam is gestart. Twee handige mannen helpen Rijswijkbuitengewoon met uitéénlopende technische zaken. 

Update 5 juli 2023: Ondertekening van de gebruikers en intentieovereenkomst voor de ruimte
Lees ons nieuwsbericht hierover:
Mijlpaal: ondertekening gebruikers- en intentieovereenkomst ontmoetingsruimte – Stichting RijswijkBuitengewoon

Update 3 juli 2023: Het keukenontwerp in afronding:
Met dank aan chef-kok Remco Nunnikhoven en sociaal ondernemer Monique Schipper is de laatste hand gelegd aan het ontwerp van de keuken. Met deze laatste schetsen kan de definitieve aankoop worden voorbereid, waarna medio september deze schitterende RVS-keuken geplaatst kan gaan worden.

Update 15 juni 2023: De Inrichting van de ruimte:

Het ontwerp voor de inrichting en aankleding krijgt in de maand juni vorm. Vrijwilligers, bestuursleden en betrokken buurtbewoners verzamelen ideeën, materialen en kleuren om de ruimte vanaf oktober warm, rustig, duurzaam en aantrekkelijk in te richten.
De inrichting van de ruimte is grotendeels vastgesteld, de kleur Sandy Beach en Cinnamon komen op de muur en de vloeren.

De eerste volgende stap is het inrichten van de keuken en het aankopen van bijpassend meubilair.

Dank aan Phylicia Ramdhan-Kok-Sey-Tjong van Lux-a architecten. voor het ontwerp en de inrichtingstekening.

Vanaf September kan RijswijkBuitengewoon starten met de aankleding en inrichting van de ruimte. Als alles zich verder goed ontwikkelt kan bij het nieuwe schooljaar 2023-2024 de ruimte in gebruik genomen worden door de diverse partners en gebruikersgroepen.
De Kwartiermaker werkt op dit moment aan het definitieve concept, de programmering van activiteiten en vinden van bijbehorende partners.

Update 2 december 2022: De starthandeling:

Bouwdoek bij de ontmoetingsruimte wordt onthuld door 4 mannen

Een eerste belangrijke stap in het realiseren van een ontmoetingsruimte in RijswijkBuiten is gezet. De handtekeningen zijn gezet; de ruimte in de plint van De Koploper kan worden ingericht. In alle vroegte onthulden de deelnemende partijen daarom op vrijdag 2 december een bouwdoek op die plek.

Woonkamer van de wijk

De ruimte is een initiatief van de stichting RijswijkBuitengewoon, Programmabureau RijswijkBuiten,
gemeente Rijswijk en Rijswijk Wonen. De ontmoetingsruimte wordt de woonkamer van de wijk voor
alle bewoners van RijswijkBuiten. Er komt ruimte voor activiteiten, dagbesteding en ‘werkplekken’ voor
vrijwilligers, studenten en bewoners. Het motto is samenspelen, samenwonen, samenwerken en
samenleven. Hiermee willen de partners bijdragen aan een inclusieve wijk voor iedereen. Onder
andere Zorginstelling Cardia, woonvormen ‘Stichting Our House’ en ‘Stichting De Blauwe Parel’ en de
‘Kracht van Rijswijk’ zullen de ontmoetingsruimte gebruiken voor doelgroepactiviteiten voor
bijvoorbeeld 55-plussers of bewoners met een verstandelijke beperking.

Update 30 oktober 2022: Glas en waterdicht
Afgelopen zijn de kozijnen en het glas geplaatst. De ruimte krijgt nu steeds meer vorm. Verwachting is dat RijswijkWonen vooralsnog als hoofdhuurder gaat optreden en dat de intentsie overeenkomst voor de huur uiterlijk 1/2 november ondertekend gaat worden.

Update 29 september 2022: Informatieavond buurtbewoners voor buurt-ontmoetingsruimte
Op 29 september organiseert RIjswijkBuitengewoon een informatieavond voor de buurtbewoners, partners en overige geïnteresseerden over de status en ontwikkelingen rondom de ontmoetingsruimte.
Ondanks dat het concept en de beheerder nog niet vastgelegd zijn, zijn de financiële toezeggingen vanuit de gemeente, RijswijkWonen en Binnenlandse zaken op papier gezet!
Daarmee is de weg vrijgemaakt voor RijswijkWonen om in de contract-besprekingen met Lidl een volgende fase in te gaan.
RijswijkWonen en Rijswijkbuitengewoon zoeken met hun partners naar de juiste concept, beheer-ervaring en sociale ondernemer die in deze ontmoetingsruimte wil participeren.

Update 15 juli 2022: Seinen voor de koploper op groen!
In de afgelopen weken heeft het onderzoek naar de financiële haalbaarheid een aantal seinen op groep gezet. De mogelijke hoofdhuurder is vastgesteld, een aantal beoogde financiële partners hebben reeds ingestemd en een mogelijke professionele beheerder heeft zich met een plan aangemeld. 
Gelijktijdig zijn er aanvragen voor subsidies om de afbouw van de locatie en de inrichting van de ruimte verder te financieren deze maand ingediend bij de Rijksoverheid en verkent bij sociale fondsen als VSB en Fonds 1818.
Vanuit de gemeente en de kracht van Rijswijk (Bibliotheek, Trias, Schouwburg en Museum) zijn adhesie/steunbetuigingen opgeteld tbv de diverse aanvragen voor subsidie.
De verwachting is dat begin september een go/no go volgt om de huurovereenkomst te ondertekenen.

Update: begin juni 2022:
Op dit moment vind onderzoek plaats naar de financiële haalbaarheid en mogelijke huur/exploitatieconcepten voor deze ruimte.
Met dank aan Architect Interieurarchitect Phylicia Ramdhan -Kok-Sey- Tjong van lux-a architecten hebben we in de week van 24 mei een aantal schetsen en concepten bij de wethouders kunnen presenteren.

Secured By miniOrange